Viinat jaotellaan kirkkaiksi
ja tummiksi viinoiksi. Kirkkaiksi viinoiksi luetaan mm. Gini ja vodka ja
niiden johdannaiset, ja tummiksi viinoiksi luetaan muun muassa viski,
brandy ja tumma rommi.
Maustamattomat viinat ovat
värittömiä ja melko neutraalin makuisia puhtaan alkoholin ja veden
sekoituksia. Makuerot johtuvat lähinnä tislaustavoista ja
sokeripitoisuudesta. Maustamattomien viinojen pääraaka-aineita ovat ohra
ja vehnä, jotka puhdistetaan ja rouhitaan. Tämän jälkeen rouhe
liisteröidään veteen, mäski jäähdytetään ja siihen lisätään hiiva.
Mäskin annetaan käydä kolme vuorokautta, minkä jälkeen siitä tislataan
96-prosenttista väkiviinaa, joka laimennetaan vedellä juomakevyyteen ja
pullotetaan.
Maustettuja viinoja ovat akvaviitit,
anisviinat, ginit ja geneverit. Niiden mausteina käytetään esimerkiksi
angelikaa, anista, kuminaa, fenkolia, katajanmarjaa ja korianteria.
Viinoja maustetaan myös hedelmillä ja marjoilla. Maustetut vodkat ovat
erityisen suosittuja Puolassa ja Venäjällä.
Ginit on
alkoholijuoma, joka valmistetaan tislaamalla viljasta ja
katajanmarjoista. Katajanmarjat antavat ginille sen tunnistettavan
ominaismaun. Perinteisen ginin maku on hyvin kuiva; Englannissa kuiva
gini tunnetaan nimellä London dry gin erotukseksi Plymouth ginistä, joka
on makeampaa. Hollannissa valmistetaan giniä muistuttavaa geneveriä.
Suomessa giniä käytetään alkuperäisen lonkeron ainesosana.
Maistetut vodkat on tislattu, kirkas ja vahva alkoholijuoma.
Vodkaa voidaan valmistaa lähes kaikista
käymiskelpoisista raaka-aineista. Näistä
yleisimmin käytettyjä ovat kuitenkin eri viljalajit,
peruna ja melassi. Raaka-aineilla on tärkeä
merkitys vodkan valmistuksessa, sillä ne
vaikuttavat lopputuloksen laatuun ja luonteeseen.
Vodkaa ei tarvitse kypsyttää, vaan se on valmista
pullotettavaksi heti tislauksen jälkeen.Ensimmäiset vodkat eivät olleet nykyisen
kaltaisia kirkkaita ja puhtaita alkoholeja. Niitä
maustettiin erilaisin ainesosin, kuten yrteillä,
mausteilla ja eksoottisilla ainesosilla.
Akvaviittion
pohjoismainen maustettu viina, joka on valmistettu yleensä perunasta
tai viljasta. Sen alkoholipitoisuus on tyypillisesti 40–45 prosenttia ja
se voi olla väriltään kullankeltaista tai kirkasta. Akvaviitin
pääasiallinen mauste on kumina, mutta sen lisäksi siinä voi olla muun
muassa anista, fenkolia, kardemummaa, vaniljaa, korianteria,
sitruunankuorta ja lakritsia.
Anisviinatovat
aniksella maustettuja viinoja, joita valmistetaan erityisesti Välimeren
maissa. Maustaminen tehdään liottamalla anista väkevässä alkoholissa ja
joidenkin juomien kohdalla myös tislaamalla uudelleen liotuksen tulos.
Joihinkin anisviinoihin lisätään sokeria valmistusvaiheessa
Grappa on
viinin puristusjäämistä tislattu italialainen viina. Sen
alkoholipitoisuus on 37,5–60 prosenttia. Yleensä grappa valmistetaan
viinin tekemisessä yli jäävistä viinirypäleen osista, pääosin
viinirypäleen kuorista, mutta mukana on myös siemeniä ja muita
rypäletertuissa olevia osia. Jossain tapauksissa grappan valmistamiseen
käytetään koko viinirypäle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti