keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Brandyt, Armanjakki 

 Armanjakki
  Armanjakki on viinitisle, jota valmistetaan vain Armagnacin alueella Ranskassa. Armanjakki on tuotenimisuojattu samoin kuin esimerkiksi konjakki ja shamppanja. Sen valmistuksessa käytetään samoja rypälelajikkeita kuin konjakin teossa, mutta ne tulevat vain kolmelta viini-alueelta, jotka ovat tärkeysjärjestyksessä Bas Armagnac, Ténarèze ja Haut Armagnac. Tärkein ero konjakkiin verrattuna on se, että armanjakki tislataan jatkuvalla tislauksella eräänlaisessa kolonnitislauslaitteessa. Sen tisle ei ole kovin väkevää, ja on noin 55–60 prosenttista. Konjakin tisle on noin 70-prosenttista. Tällä tavalla lopputulos on pyöreämpi ja runsasmakuisempi. Tämän jälkeen se kypsytetään tammitynnyreissä konjakin tavoin. Kypsytetyn armanjakin alkoholipitoisuus on noin.40 prosenttia. Armanjakkiin pätevät suunnilleen samat laatumääreet kuin konjakkiin eli VS,VSOP,XO mutta armanjakkia kypsytetään usein pidempään kuin vastaavia konjakkilaatuja. Armanjakista esiintyy myös vuosikertapullotuksia, mikä on harvinaista väkevien alkoholijuomien kohdalla.

Brandyt, armanjakit ja calvadosit tarjoillaan sellaisenaan, digestiivinä aterian jälkeen tai drinkkisekoituksessa.



 Muut Brandyt 
                                      
 Brandy-tyyppejä ovat muun muassa:

Armanjakki, valmistetaan Armagnacin alueella Ranskassa, tislattu jatkuvalla tislauksella ja sen jälkeen kypsytetty tammitynnyrissä.
Calvados, omenabrandy, joka valmistetaan Omenasiideristä tislaamalla ja puutynnyreissä kypsyttämällä. Calvadosta valmistetaan rajatuilla alueilla Normandiassa.
Kirschwasser (tai kirsch), on saksankielisillä alueilla Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä valmistettavaa kirsikkabrandya.
Konjakki, valmistetaan Cognacin ympäristössä Ranskassa, tislataan kahdesti ja sen jälkeen kypsytetään tammitynnyreissä vähintään kaksi vuotta.
pomace brandyt, käytetystä rypäleiden puristusjätteestä tehdään muun muassa italialainen Grappa ja ranskalainen marc.
Pisco, tislataan Perun ja Chilen viinialueiden rypäleistä.
Armenialainen brandy, on Armenian pääkaupungissa Jerevanissa valmistettavaa Brandya.




 

1 kommentti:

  1. Kiitos tiedoistasi. Nyt osaan sanoa isälle, ettei juoda brandya vaan armanjakkia.

    VastaaPoista