maanantai 18. tammikuuta 2016

Katkerot

Yleista ja historiaa

Katkerot ovat voimakkaasti maustettujaalkoholijuomia, joiden karvas maku tulee yrteistä, juurista ja kuorista. Katkeroita on aikoinaan valmistettu ruokahalun kiihottajiksi ja ruoansulatusta edistäviksi lääkkeiksi. Munkit valmistivat katkeroita Italiassa jo keskiajalla salaisin reseptein. Katkerot, joita on kutsuttu myös nimellä elixirs, on kehitetty alun perin lääkinnällisiin tarkoituksiin. Erilaiset ruuansulatusvaivat ovat olleet katkeroiden työkenttää. Nykeisinkin jotkut ottavat vappupäivän aamun ongelmiin tilkkasen Fernet Branca.

Katkeroita maustetaan erilaisilla uutteilla ja tisleillä. Mausteina käytetään mm. angelicanjuurta, aniksen siemeniä, badrianjuurta, fenkolin siemeniä, gentian juurta, inkivääriä, kanelinkuorta, kiinanpuun kuorta, koiruohoa, lakriksijuurta, muskattipähkinää, pippureita, pomeranssia, raparperinjuurta, sahramia, sitruunan kuorta, tonkapapua, vanilja sekä hedelmiä ja marjoja. Katkerojen valmistuksesta esim. saksalaisen mahakatkeron Underbergin valmistuksen pääpiirtain. Perustana on puhdas 96t-%nen alkoholi, joka laimennetaan lähdevedellä ja maustetaan sen jälkeen yrteillä ja mausteilla, jotka ovat peräisin yli 40sta maasta. Sekoitusta haudutetaan 50 asteen lämmössä terässäiliöissä 7 viikkoa. Tämän jälkeen se varastoidaan vanhoihin tammitynnyreihin puoleksi vuodeksi ennen suodotusta japullotusta.Underberg on 44t-%nen, maultaan karvas juoma, jossa maistuu selvästi myös lakritsi ja fenkoli. Underbergiä myydään 2cl:n minipulloissa, noin 300 miljoonaa pulloa vuodessa.

Katkeroiden valmistuksessa vesi, alkoholi, mausteuutteet ja -tisleet sekä mahdolliset väriaineet ja sokerisiirappia sekoitetaan keskenään. Sekoitusta kypsytetään jonkin aikaa, minkä jälkeen se kirkastetaan, suodatetaan ja pullotetaan. 

Katkerot luokotetaan  joko raaka-aineiden tai käyttötarkoituksen perusteella.

1. RAAKA-AINELUOKITUS

A. Hedelmäkatkerot 
- flavouri hedelmistä 

B. Maustekatkerot 
- flavouri maustesekoituksista

2. KÄYTTÖTARKOITUKSENMUKAINEN LUOKITUS

A. Mahakatkerot ovat yleensä melko kuivia, runsaasti alkoholia sisöltöviä ja erittäin voimakkaasti maustettuja. Niitä käytetään joko sellaisinaan kuivina tai jäiden kera ja juomasekoituksissa. Erittäin voimakkaasti maustettuja, alkoholia 35-45t-%. Tajoilaan huoneenlämpöisenä on the rocks- tai snapsilasista. Käytetään myös juomasekoitusten ainesosana. Tunnetuin merkkejä: saksalainen Underberg, italialainen Fernet Branca.





B. Maustekatkerot käytetään lähinnän juomasekoitusten mausteina, sillä ne ovat erittäin voimakkaasti maustettuja ja niiden sokeripitoisuus vaihtelee. Maustekatkeroitakin voimaakkaammin maustettuja. Käytetään juomasekoitusten mausteena, ei nautita laseittain. Tunnetuin merkki: trinidadilainen Angostura Aromatic Bitters.




C. Grogikatkerot ovat miedosti maustettuja, makeita seurustelujuomia, joita nautitaan sellaisinaan jäiden kera  laimennettuna esim. soodalla, tonicilla tai tuoremehulla. Näissä katkeroissa voi olla hedelmämausteita tai vermuttien makuaineita. Miedommin maustettuja makeita seurustelujuomia (n.21t-%). Tarjoilaan usein pidennetynä soodalla tai tuoremehulla tai on the rocks. Tunnetuimpia merkkejä: suomalainen Champion, italialainen Campari (punainen).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti