torstai 14. tammikuuta 2016

Rommit
Rommi on sokeriruokomelassin, -siirapin tai -mehun mäskisekoituksesta tislattu väkevä alkoholijuoma, joka on valmistettu ja tislattu siellä, missä sokeriruoko kasvaa. Rommin alkoholipitoisuus on tyypillisesti on noin 40 prosenttia, mutta erityisväkevissä rommeissa se voi olla jopa 75 tilavuusprosenttia. Rommit ovat yleensä kuivia tai vain vähän sokeria sisältäviä.Tunnetuimpia rommisaaria ovat Haiti, Kuuba, Jamaika ja Martinique.Kun sikeriruokoa keitetään, sokeri kiteytyy ja jäljelle jää melassi, johon voidaan sokeriruokomehua ja -siirappia.Seokseen lisätään vettä ja hiiva ja juomatislataan joko pannu- tai kolonnimentelmällä. Lopputulokseen vaikuttavat valmistusalueet, raaka-aineen käsittelytapa, käyminen ja tislaustapa sekä mahdollinen tammitynnyrissä tehtävä vanhennus. Rommeja on sekä vaaleita että tummia.

Vaaleiden rommien käymisaika vaihtelee 4-36 tuntii, ja ne tislataan kolonnitislauslaitteessa. Tislauksen jälkeen vaaleita rommeja voidaan kypsyttäävuoden ajan mutta kevyitä rommeja kypsytetään melko harvoi. Kypsennyksen aikana syntyy kellertävänruskeaa väriä, joka poistetaan hiilellä. Vaalean rommin väri vaihteleevärittömästä vaaleankeltaiseen. Vaaleita rommeja käytetään juomasekoituksessa ja nautitaan virvoitusjuomilla laimennettuna.
Tummien rommien käymisaikaon 1-12 vuorokautta, ja ne tislataan pannutislauslaitteessa. Kypsytys vaihtelee1 ja 12 vuoden välillä. Eri-ikäisiä ja laatuisia keltaisesta tummanruskeaan, ja sitä voidaan myös tasata sokerivärillä.Tummia rommrja taas käytetään juomasekoituksissa, toteissa,leivonnaisten mausteena ja lieikittämiseen.

Useimmat rommit ovat sekoituksia, joskus sekoitetaan jopa 20 erityyppistä rommia. Eri rommilaatujen ja -erien yhdistäminen tuottaa tasalaatuista rommia. Sekoittamisen jälkeen rommin annetaan olla vielä jonkin aikaa tynnyrissä ennen laimentamista ja sen pullotusta.
  Rommeilla ei ole kansainvälistä luokitusstandardia, ja rommien kansalliset luokitukset vaihtelevat.
  • Vaaleat rommit ovat rommeja, joita ei välttämättä ole tislauksen jälkeen ikäännytetty. Monia vaaleita rommeja kuitenkin ikäännytetään muuan muassa tietyn makuprofiilin aikaansaamiseksi. Vaaleita rommeja käytetään lähinnä drinkkien pohjana.
  • Kultaiset rommit on ikäännytetty lyhyen aikaa ja mahdollisesti värjätty väriaineella. Niitä voi nauttia esimerkiksi kuumissa rommijuomissa, kuten rommintoteissa. Usein kultaiset rommit luokitellaan erilleen varsinaisista rommeista. Esimerkiksi Alkon tuoteselosteessa ne luokitellaan vain mausteviinoiksi.
  • Tummat rommit eli lyhytkestoisesti ikäännytetyt rommit. Tummiin rommeihin usein lisätään poltettua sokeria väriaineeksi. Tummat rommit soveltuvat juomasekoituksiin.
  • Premium-rommit eli pitkäkestoisesti ikäännytetyt laadukkaat rommit. Juodaan sellaisenaan.
  • Yksittäistisleet ovat sekoittamattomia rommeja.
  • Korkeaprosenttiset rommit ovat yleensä vaaleita, vain hieman vanhennettuja, ja pullotettu noin 75-prosenttisina.
  • Maustettuja rommeja käytetään etenkin juomasekoituksissa.Maustettu rommi tosin ei ole varsinaisesti rommia, vaan luokitellaan maustetuksi viinaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti